Πότε πρέπει να δίνονται οι Πρώτες Βοήθειες σε έναν σκύλο;

Αμέσως μετά από ένα ατύχημα ή μια ξαφνική ασθένεια.
Οι πρώτες βοήθειες πρέπει αυστηρά να αποτελούν ότι είναι άκρως απαραίτητο προκειμένου να σωθεί η ζωή του ζώου, να μειωθεί ο πόνος και να μην υποφέρει εως ότου φτάσει στον κτηνίατρο. Καλύτερα είναι να πηγαίνετε εσείς το ζώο στον κτηνίατρο από το να καλείτε τον κτηνίατρο στον χώρο σας καθώς το ιατρείο είναι σαφώς καλύτερα εξοπλισμένο σε περίπτωση που χρειαστεί χειρουργείο.

 

Ποιος μπορεί να προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες;

Οι Πρώτες Βοήθειες μπορούν να δοθούν από τον καθένα. Δεν χρειάζεται να έχει προηγηθεί διάγνωση του τραυματισμού για να προσφερθούν. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από τον εξειδικευμένο κτηνίατρο.

 

Να είστε προετοιμασμένοι

Τι πρέπει να έχετε στο σπίτι σας σε περίπτωση ανάγκης:

  • Κουτί Πρώτων Βοηθειών για Σκύλους (ο κτηνίατρος σας θα σας συμβουλέψει για το τί πρέπει να περιλαμβάνει).
  • Το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του κτηνιάτρου σας. Καθώς και κάποια τηλέφωνα για κτηνιατρεία και κλινικές που εφημερευουν. (Βρείτε εδώ τη λίστα με τα εφημερεύοντα κτηνιατρεία.)
  • Ένα στυλό και σημειωματάριο σε περίπτωση που χρεαστεί να γράψετε οδηγίες που θα σας δώσει ο κτηνίατρος τηλεφωνικώς.
  • Μια μεγάλη καθαρή κουβέρτα που θα χρησιμεύσει για φορείο.

Θυμηθείτε! Μην πανικοβληθείτε αλλά και ούτε να κάνετε τον “ήρωα”! Σε μια επείγουσα κατάσταση θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμος, γρήγορος και πάνω απ όλα ασφαλής.
Σκεφτείτε αργά και “καθαρά” και δράστε γρήγορα!

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια ξαφνική ασθένεια ή τραυματισμός θα κάνει το ζωάκι σας να πανικοβληθεί και πιθανόν ο πόνος να του προκαλέσει σοκ. Σε αυτή την περίπτωση έντονου στρες, ακόμα και τα πιο ήρεμα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν γι’ αυτό πρέπει να προβλέψετε και την δική σας ασφάλεια. Αν έχετε ένα πάνι ή μια παλιά γραβάτα για να το χρησιμοποιήσετε σαν επίδεσμο τυλίγοντας τα χέρια σας θα σας βοηθήσει να βοηθήσετε τον σκύλο σας με μεγαλύτερη σιγουριά. (συμβουλευτείτε από τώρα τον κτηνίατρο σας για να σας δείξει πώς να το δέσετε)

 

Επίσης:

– Μη πηγαίνετε το κατοικίδιο σας στον κτηνίατρο χωρίς να έχετε τηλεφωνήσει πριν.
Ο κτηνίατρος σας μπορεί να έχει κάποιο άλλο επέιγον περιστατικό, ή ακόμα και να απουσιάζει. Αλλά όπως και να έχει θα χρειαστείτε ίσως κάποιες οδηγίες για το πώς να μεταφέρετε το ζώο.

– Μη δίνετε στο ζώο να πιεί ή να φάει οτιδήποτε χωρίς την άδεια του κτηνιάτρου.

– Δοκιμάστε πρώτα να βρείτε τον κτηνίατρο που συνεργάζεστε και γνωρίζει ο σκύλος σας
πριν απευθυνθείτε αλλού.

– Αν βρίσκεστε με τον σκύλο σας σε διακοπές, φροντίστε να έχετε ενημερωθεί για τα κτηνιατρεία της περιοχής και να έχετε το βαλιτσάκι Πρώτων Βοηθειών μαζί σας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι πληροφορίες που δίνονται στην σελίδα είναι Γενικές. Να επικοινωνείτε ΠΑΝΤΑ με τον κτηνίατρό σας για να λαμβάνετε εξειδικευμένες οδηγίες για κάθε έκτακτο περιστατικό.

Από την ιστοσελίδα της Π.Φ.Ο.