ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΑΖ

Ο ΣΠΑΖ δημιουργήθηκε από μια ομάδα δασκάλων ιδιωτικού αγγλικού σχολείου των νοτίων προαστίων της Αθήνας το 1986.

Αφορμή ήταν ο θάνατος της Σάμμυ, της σκυλίτσας που είχε υιοθετήσει το 1984 το σχολείο όταν εμφανίστηκε και «ζητιάνευε» φαγητό και χάδια από τα παιδιά.

Αφού εμβολιάστηκε, στειρώθηκε και αποπαρασιτώθηκε, έγινε το κατοικίδιο του σχολείου. Είχε μαξιλάρι σε κάθε τάξη και κυκλοφορούσε ελεύθερα στο κτήριο και το προαύλιο. Έγινε η πιο ξεχωριστή δασκάλα όλων των παιδιών.

Όταν η Σάμμυ σκοτώθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια τους, κάποιες δασκάλες αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν για να βοηθήσουν τα αδέσποτα. Να μειώσουν τον πληθυσμό τους, να διδάξουν τους ανθρώπους να σέβονται και να αγαπούν τα ζώα. Έτσι, στην μνήμη της Σάμμυ, μία ομάδα δασκάλων ίδρυσαν τον ΣΠΑΖ.

Εκείνα τα χρόνια η Γλυφάδα και οι γύρω περιοχές είχαν ΠΟΛΛΟΥΣ αδέσποτους σκύλους. Και επειδή δεν ήταν στειρωμένοι κυκλοφορούσαν σε αγέλες και, φυσικά, πολλαπλασιάζονταν.
Βασικός στόχος ήταν – και είναι – να στειρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα ζώα (σκύλοι και γάτες).

Στα 32 χρόνια δράσης, οι εθελοντές του ΣΠΑΖ έχουν στειρώσει πάνω από 30.000 αδέσποτα. Η πρώτη ομάδα εθελοντών ήταν κυρίως Αμερικανοί, Καναδοί, Άγγλοι, Νοτιοαφρικάνοι, Αυστραλοί, Γερμανοί. Άνθρωποι με κοινό όραμα, κοινό στόχο, υπομονή, επιμονή, πλάνο δράσης και όρεξη για δουλειά.
Εθελοντές με όλη τη σημασία της λέξης, καταλάβαιναν την ανάγκη της συνεχούς δράσης, ήταν σταθεροί στη προσφορά τους και στήριζε ο ένας τον άλλον. Χωρίς αυτούς ο ΣΠΑΖ δεν θα υπήρχε.
Οι περισσότεροι έχουν πια αποσυρθεί. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρώτη ομάδα παρακολουθεί την δράση μας και είναι υπερήφανη για εμάς, γιατί καταφέρνουμε και συνεχίζουμε αυτό που με πολλή αγάπη, αφοσίωση και κόπο ξεκίνησαν εκείνοι πριν από 32 χρόνια.

Από το 2015 «τρέχουμε» και ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία, το οποίο χρηματοδοτεί η Dogs Trust. Η Νίκη Κλαϊνού, υπεύθυνη του προγράμματος, εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο από την Dogs Trust. Το πρόγραμμά μας «Πατούσες στο σχολείο» θα το έχουν παρακολουθήσει έως τον Ιούνιο του 2019 πάνω από 10.000 παιδιά. Τα παιδιά είναι το μέλλον. Τα παιδιά, αν έχουν τη σωστή πληροφόρηση/αν λάβουν τις σωστές πληροφορίες, θα είναι καλύτεροι άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα.

Η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει σημαντικά τα ζώα – αδέσποτα και δεσποζόμενα. Πολλές οι εγκαταλείψεις, λιγότεροι οι εθελοντές και οι υποστηρικτές.

Τα αδέσποτα ζώα σας χρειάζονται. Ο ΣΠΑΖ σας χρειάζεται. Χρειάζεται ανθρώπους που θα προσφέρουν τον χρόνο τους και την ενέργειά τους για να συνεχίσουμε όλοι μαζί να βοηθάμε τα αδέσποτα. Χρειάζεται και αυτούς που δεν έχουν χρόνο αλλά μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά. Όλοι από λίγο, αντί όλα από λίγους. Έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα.

Αν θέλετε να μας βοηθήστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τα αδέσποτα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@spazgreece.gr ή με μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook.

Οι εθελοντές του ΣΠΑΖ