Υιοθετήσατε ένα σκύλο. Συγχαρητήρια! Σκέφτεστε να υιοθετήσετε; Και πάλι συγχαρητήρια. Οι σκύλοι δεν συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης, για το λόγο αυτό συγκεντρώσαμε κάποια πολύ χρήσιμα και ενημερωτικά άρθρα από το www.k9doorways.gr και σας τα παρουσιάζουμε, να τα διαβάσετε και να τα μοιραστείτε.

10 συμβουλές για το πως θα ζείτε καλύτερα με τον σκύλο σας

1 Βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα. Το περπάτημα θα αυξήσει κατά πολύ το δέσιμο μεταξύ σας.

2 Φροντίστε να εκτονώνετε συχνά τον σκύλο σας. Ένας καλά εκτονωμένος σκύλος είναι πολύ πιο ήρεμος και συνεργάσιμος μέσα στο σπίτι.

3 Παίξτε μαζί του παιχνίδια δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κερδίζει, αυξάνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση του.

4 Βάλτε ένα σωστό πρόγραμμα στην καθημερινότητα του. Ένας σκύλος που ξέρει τι να περιμένει και πότε, είναι πολύ πιο ισορροπημένος.

5 Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας σε βασικές συμπεριφορές. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος έχει πολύ πιο προβλέψιμες αντιδράσεις και μπορείτε να τον
εμπιστεύεστε.

6 Κοινωνικοποιείστε τον σκύλο σας με οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει η καθημερινότητα σας. Ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, άλλα ζώα, διαφορετικά μέρη κ.α, προκειμένου να τον βοηθήσετε να μπορεί να προσαρμοστεί σε μια σειρά από καθημερινές καταστάσεις.

7 Αποφύγετε πάρκα σκύλων που μέσα υπάρχουν σκυλιά που δεν γνωρίζετε.

8 Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον σκύλο σας μην τον αφήνετε χωρίς λουρί σε μη περιφραγμένα περιβάλλοντα. Είναι πολύ επικίνδυνο!

9 Μην μαλώνετε τον σκύλο για πράγματα που κάνει ενώ δεν μπήκατε στη διαδικασία να του διδάξετε εσείς την συμπεριφορά που θέλετε να έχει.

10 Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τον σκύλο σας, μην λαμβάνετε υπόψη σας αμφιβόλου προέλευσης συμβουλές από φίλους και συγγενείς, αλλά απευθυνθείτε σε κάποιον σοβαρό επαγγελματία. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη απ’ την αμάθεια.

Τα συχνότερα λάθη των ιδιοκτητών σκύλων

1 Ασυνέπεια:
Τα σκυλιά είναι πλάσματα της συνήθειας. Θα πρέπει να μένουμε σταθεροί στα όρια και τους κανόνες που θέτουμε. Ο σκύλος δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ του, ‘’ Έλα πάνω στον καναπέ μαζί μου να δούμε ταινία’’ και του, ‘’κατέβα γρήγορα από τον καναπέ, ήρθαν οι επισκέπτες’’!
2 Επιβράβευση για τα λάθος πράγματα:
όταν χαϊδεύουμε τον σκύλο, ή τον επιβραβεύουμε με οποιονδήποτε τρόπο, είναι σαν να του λέμε ‘’μπράβο,συνέχισε αυτό που κάνεις’’. 
Όταν λοιπόν ο σκύλος π.χ  φοβάται κάτι και εμείς τον χαϊδεύουμε προσπαθώντας να τον καθησυχάσουμε, στην ουσία επιβραβεύουμε τη φοβία και του λέμε καλά κάνεις που φοβάσαι. Όταν μας τραβάει προς κάπου, ενώ δεν μας αρέσει και εμείς συνεχίζουμε να προχωράμε αντί να σταματήσουμε, τι του μαθαίνουμε; Ότι το τράβηγμα δουλεύει και τραβώντας μας θα φτάσει πιο γρήγορα εκεί που θέλει.
3 Ανεπαρκής εκτόνωση του σκύλου:
Σκυλιά που δεν εκτονώνουν την ενέργεια τους μέσα στη μέρα με εποικοδομητικό τρόπο, θα βρουν μόνα τους τρόπο να το κάνουν, γαβγίζοντας, καταστρέφοντας πράγματα μέσα στο σπίτι, σκάβοντας γλάστρες στο μπαλκόνι κ.α. Η ανεπαρκής εκτόνωση αποτελεί τον νούμερο 1 λόγο ύπαρξης προβλημάτων συμπεριφοράς!
4 Χαοτική καθημερινότητα:
Σκυλιά που δεν έχουν μια σωστά δομημένη καθημερινότητα και δεν ξέρουν τι τους επιτρέπουμε να κάνουν και πότε, τείνουν να βρίσκονται σε μια διαρκή σύγχυση και υπερκινητικότητα.
5 Αμφιβόλου προέλευσης πληροφορίες:
Είναι γνωστό, ότι στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουν τα πάντα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τα σκυλιά. Όλοι ήξεραν κάποτε έναν σκύλο που ήτανε άνθρωπος και μπορούν να μας πουν με σιγουριά τον σωστό τρόπο για να τα εκπαιδεύσουμε! Μην εμπιστεύεστε τον γείτονα, τον μπακάλη ή τον κομμωτή σας, αλλά κάντε μια σωστή έρευνα και απευθυνθείτε σε κάποιον σοβαρό επαγγελματία εκπαιδευτή.
6 Επανάληψη εντολών:
Έλα, Έλα, Έλα,Έλα, Κάτσε, Κάτσε, Κάτσε… Η συνεχής επανάληψη των εντολών, το μόνο πράγμα που μαθαίνει στον σκύλο, είναι να μας αγνοεί. Γιατί; Γιατί καταλαβαίνει ότι όταν του ζητάμε να κάνει κάτι, δεν είναι απαραίτητο να το κάνει με την πρώτη φορά, αλλά του έχουμε δείξει μέσω της επανάληψης ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να το επαναλαμβάνουμε μέχρι να βαρεθούμε.

Η ψυχολογία των σκύλων σε 10 απλά Tips

1 Τα σκυλιά είναι πλάσματα της συνήθειας και ο χαρακτήρας τους αντανακλά 100% τις συνήθειες τις οποίες έχουν αναπτύξει.

2 Τα σκυλιά δεν βαριούνται την ρουτίνα, αλλά αντίθετα την χρειάζονται. Έχουν ανάγκη από μια σωστά δομημένη καθημερινότητα που θα καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες.

3 Τα σκυλιά γίνονται πολύ πιο ήρεμα και ισορροπημένα, όταν τα έχουμε διδάξει τι θέλουμε να κάνουνε και τι δεν θέλουμε και γενικότερα τι περιμένουμε από αυτά.

4 Τα σκυλιά επαναλαμβάνουν συνεχώς συμπεριφορές οι οποίες είτε εσκεμμένα είτε όχι, επιβραβεύονται από εμάς.

5 Τα σκυλιά ζούνε στο παρόν και δεν τα απασχολεί το μέλλον.

6 Είναι αδύνατον να ζητάμε από έναν σκύλο να καταλάβει την γλώσσα μας, αν πρώτα εμείς δεν μπούμε στην διαδικασία να καταλάβουμε την δική του.

7  Ένας σκύλος χρειάζεται περίπου 30 επαναλήψεις για να κατανοήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οποιαδήποτε συμπεριφορά.

8  Ένας σκύλος μαθαίνει πάντοτε, από την ανατροφοδότηση που του δίνουμε στις διάφορες συμπεριφορές που βλέπουμε να έχει.

9 Κάθε συμπεριφορά του σκύλου, εξυπηρετεί για εκείνον κάποιο σκοπό. Καμία συμπεριφορά δεν συμβαίνει χωρίς λόγο.

10 Μην προσπαθείς να διδάξεις οτιδήποτε σε έναν σκύλο, αν πρώτα δεν του μάθεις να διαχειρίζεται το περιβάλλον στο οποίο αργότερα θα του ζητήσεις την συμπεριφορά αυτή.

Πως να ταΐζετε σωστά τον σκύλο σας …

Ο καλύτερος τρόπος για να ταΐζετε τον σκύλο σας, είναι να βάζετε το μπολ με το φαγητό του, και να το αφήνετε στη διάθεση του, για δέκα λεπτά με ένα τέταρτο. Με τον τρόπο αυτόν, μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα που τρώει, άρα και την τουαλέτα του. Αφήστε το μπολ στη διάθεση του το διάστημα που αναφέραμε παραπάνω, και αν ο σκύλος δεν φάει όλο του το φαγητό, μαζέψτε το στον προγραμματισμένο χρόνο.
Στο επόμενο γεύμα, βάλτε του να φάει μόνο την ποσότητα που έχετε επιλέξει, χωρίς να προσθέσετε, την ποσότητα που πιθανόν περίσσεψε από το προηγούμενο γεύμα.
Γενικότερα οι κανόνες και το πρόγραμμα που βάζετε στο σκυλί, θα πρέπει να τηρούνται σε μόνιμη βάση. Ένας σκύλος που έχει συνηθίσει να τρώει με πρόγραμμα, είναι πολύ πιο εύκολο να σας ακολουθήσει στις διακοπές, όπου πιθανόν δεν θα υπάρχει η άνεση του σπιτιού, σε μεγάλα ταξίδια με το αυτοκίνητο, όπου πιθανόν ο σκύλος θα χρειαστεί να φάει κατά την διάρκεια κάποιας στάσης, και σε μια σειρά από άλλες καταστάσεις.

Τα σκυλιά, είναι πλάσματα της συνήθειας. Δημιουργήστε τους λοιπόν συνήθειες που θα διευκολύνουν και την δική σας ζωή, και την δική τους.

Κάθε πότε πρέπει να χαϊδεύω τον σκύλο μου;

Μια από τις πολύ συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε καθημερινά να απαντήσουμε , είναι το κατά πόσο πρέπει να χαϊδεύουμε έναν σκύλο και πόσο συχνά?

Το χάδι, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να για να δείξουμε στον σκύλο ότι τον αγαπάμε, ότι έκανε κάτι που μας αρέσει, ή ακόμα για πολλούς ανθρώπους είναι τρόπος να χαιρετήσουν τον σκύλο μόλις τον συναντήσουν.

Σε όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει τίποτα κακό, αρκεί να είμαστε λίγο προσεκτικοί και να παρατηρούμε τι κάνει ο σκύλος, ή ποια συμπεριφορά έχει  την ώρα που τον χαϊδεύουμε. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι ο σκύλος λαμβάνει το χάδι μας σαν επιβράβευση και αν την στιγμή που τον χαϊδεύουμε κάνει κάτι που γενικά δε μας αρέσει, όπως π.χ το να πηδάει επάνω μας, χαϊδεύοντας τον, επιβραβεύουμε και την συμπεριφορά αυτή.

Ακολουθώντας την ίδια ακριβώς λογική, δεν πρέπει ποτέ να χαϊδεύουμε έναν σκύλο στην προσπάθεια μας να τον καθησυχάσουμε σε περίπτωση που φοβάται, ούτε όταν κάποια  συγκεκριμένη στιγμή συμπεριφέρεται επιθετικά. Έτσι, την στιγμή εκείνη, θα επιβραβεύσουμε την φοβία ή την επιθετικότητα αντίστοιχα.

Στην καθημερινή μας συμβίωση με τα σκυλιά χρειαζόμαστε ξεκάθαρα όρια και κανόνες. Είναι λοιπόν προτιμότερο να χαϊδεύουμε και γενικότερα να επιβραβεύουμε έναν σκύλο, αφού πρώτα έχει κάνει κάτι που μας αρέσει ή όταν είμαστε σίγουροι ότι την στιγμή που τον χαϊδεύουμε συμπεριφέρεται με σωστό και αποδεκτό  τρόπο.
Συμπεριφορές που επιβραβεύονται, τείνουν να επαναλαμβάνονται!

Πόσο σημαντική είναι η βόλτα και τι λάθη κάνουμε σε αυτήν

Βόλτα: Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα του σκύλου. Η βόλτα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών του σκύλου, καθώς κατά τη διάρκεια της εξερευνά την περιοχή (κυρίως μέσα από τις μυρωδιές), εκτονώνεται σωματικά και πνευματικά, κοινωνικοποιείται και καλύπτει τις φυσικές του ανάγκες.
Κάποια από τα λάθη που γίνονται συνήθως και που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα εξής:

Ασταθές πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη ρουτίνα στη βόλτα του σκύλου βοηθάει την ισορροπία του χαρακτήρα του. Αντιθέτως ένα μη σταθερό πρόγραμμα ενισχύει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές (π.χ γάβγισμα, ανησυχία κτλ).

Ελάχιστες και μικρής διάρκειας βόλτες. 
Αυτού του είδους οι βόλτες είναι αγχωτικές και για εμάς και για τον σκύλο και το μόνο που στην ουσία καλύπτουν είναι η φυσικές του ανάγκες. Είναι κάτι που συνηθίζεται κυρίως όταν ο σκύλος έχει μεγάλο χώρο στη διάθεση του (π.χ οικόπεδο ή μεγάλη αυλή) και λανθασμένα υπάρχει η αντίληψη ότι σε αυτήν την περίπτωση η βόλτα είναι προαιρετική. Έτσι η ύπαρξη μεγάλου χώρου, από πλεονέκτημα γίνεται μειονέκτημα στην ποιότητα της ζωής του σκύλου.

Βόλτα χωρίς λουρί. Αφήνοντας ελεύθερο τον σκύλο μας δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την συμπεριφορά του (πόσο μάλλον των υπόλοιπων σκύλων), βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο του ίδιου όσο και των άλλων σκύλων ή ανθρώπων. Την ίδια στιγμή δεν είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τις εντολές μας, ενισχύοντας έτσι την ανυπακοή.

Βόλτα με κοντό λουρί. Με τον τρόπο αυτό η βόλτα μετατρέπεται σε περιορισμό. Επιπροσθέτως ο σκύλος είναι σε μόνιμο στρες, ενώ δεν αργεί να γίνει εξαρτημένος από το τράβηγμα και εν τέλει η βόλτα να μετατραπεί σε ένα διαρκές πνίξιμο (συνεχές κλείσιμο της τραχείας).

Λανθασμένη χρήση εκπαιδευτικού κολάρου. Σε συνέχεια των παραπάνω, δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν εκπαιδευτικά κολάρα προκειμένου να σταματήσουν ή να περιορίσουν το τράβηγμα. Η χρήση των κολάρων αυτών με πειραματικό τρόπο τα μετατρέπει από εκπαιδευτικά εργαλεία σε πνίχτες, και αυτό που ακολουθεί είναι η απευαισθητοποίηση του κολάρου και το εντονότερο τράβηγμα του σκύλου, βάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις σε κίνδυνο την υγεία του σκύλου. Για τον λόγο αυτό η χρήση τους απαιτεί καθοδήγηση από επαγγελματία εκπαιδευτή.

Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν τις βόλτες σε μία αρνητική εμπειρία τόσο για τον χειριστή όσο και για τον σκύλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και μεταβολές στη συμπεριφορά του.

Άγχος αποχωρισμού

Τι είναι: Το άγχος αποχωρισμού, είναι ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Παρατηρείται κυρίως σε σκυλιά που οι ιδιοκτήτες τους τα πήραν ως αδέσποτα, και σε σκυλιά με πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Συμπτώματα: Σκυλιά που υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού, είναι σε υπερβολικό βαθμό εξαρτημένα από τους ιδιοκτήτες τους και δεν μπορούν να μείνουν ούτε λεπτό χωρίς αυτούς. Όταν μείνουν μόνα τους , καταστρέφουν πράγματα, χάνουν τον έλεγχο, γαυγίζουν και επίσης μπορεί να αυτοτραυματίζονται.

Τι μπορείτε να κάνετε:

1 Ξεκινήστε να δουλεύετε με το σκυλί. Η εκπαίδευση προσφέρει στον σκύλο σωματική, αλλά και πνευματική άσκηση, και κατ’ επέκταση αυτοπεποίθηση.

2 Δομήστε ένα καλύτερο καθημερινό πρόγραμμα για τον σκύλο, και ξεκινήστε να τον αγνοείτε 10 λεπτά με το που φτάνετε στο σπίτι, και 10 λεπτά πριν φύγετε.

3 Πριν φύγετε από το σπίτι βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει βγει βόλτα, έχει εκτονωθεί και έχει κάνει τις ανάγκες του.

4 Κρατήστε τα αγαπημένα του παιχνίδια , και δώστε τα στο σκυλί την ώρα που φεύγετε από το σπίτι., προκειμένου να τον κρατήσουν απασχολημένο.

5 Ξεκινήστε να βγαίνετε από το σπίτι και να επιστρέφετε άμεσα, αυξάνοντας σταδιακά το διάστημα που λείπετε.

6 Μπορείτε να συμμετέχετε με το σκυλί σε διάφορα κυναθλήματα που θα αυξήσουν την αυτοπεποίθηση του, όπως Nosework.

7 Μάθετε στον σκύλο να κάθεται ήσυχα σε κάποιο χώρο του σπιτιού, και μη του δίνετε την δυνατότητα να κινείται σε όλους του χώρους. Πηγαίνετε τον εκεί ανα τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, και ενώ εσείς βρίσκεστε στο σπίτι.

8 Αφήστε φεύγοντας από το σπίτι ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

9 Σε περίπτωση που το χρειάζεστε, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον σοβαρό επαγγελματία εκπαιδευτή!

Πριν μαλώσεις τον σκύλο σου για κάτι σκέψου Αν…;

1 Είσαι σίγουρος ότι καταλαβαίνει τι έπρεπε να κάνει.

2 Διέθεσες τον χρόνο να του διδάξεις την συμπεριφορά που θα ήθελες να έχει.

3 Καλύπτονται στον κατάλληλο βαθμό οι καθημερινές του ανάγκες.

4 Πήρες τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης της κατάστασης.

5 Έχεις επιβραβεύσει άθελα σου την συγκεκριμένη συμπεριφορά στο παρελθόν.

6 Μπήκες στη διαδικασία να συνεργαστείς με έναν αξιόπιστο επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

7 Έχεις συμβάλει και εσύ με οποιονδήποτε τρόπο στο να συμβαίνει η συμπεριφορά αυτή.

8 Προσπάθησες πρώτα να λύσεις το πρόβλημα με υπομονή και κατανόηση.