ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΑΖ
Συχνές ερωτήσεις και χρήσιμες απαντήσεις από τους συνεργάτες μας. Η ομάδα της SPAZGREECE είναι πάντα στην διάθεση σας, πρόθυμη να λύσει κάθε απορία σας σχετικά με τους αδέσποτους φίλους μας. Εάν δεν βρήκατε απάντηση σε αυτό που ζητάτε, θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
Η υιοθεσία δεν είναι υποχρεωτική, δεν είναι μόδα, δεν είναι κάτι προσωρινό. Όταν αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα σκύλο έχεις την υποχρέωση να διαβάσεις, να ακούσεις και να μάθεις τι υποχρεώσεις έχεις και τι ανάγκες έχει εκείνος.
Αναρωτηθείτε:
– Το πιο βασικό. Γιατί θέλετε σκύλο;
– Είστε έτοιμος-η να διαμορφώσετε το χρόνο σας διαφορετικά απ’ ότι μέχρι τώρα; Το ωράρια σας (κοινωνικά, εργασία) επιτρέπουν την απόκτηση ενός σκύλου;
– Έχετε σκεφτεί τι θα γίνει με τον σκύλο αν θέλετε να πάτε διακοπές ή χρειαστεί να φύγετε κάποιες ημέρες;
– Ζείτε μόνος-η; Οι υπόλοιποι στο σπίτι είναι σύμφωνοι με την απόκτηση σκύλου; Αν μένετε στο ενοίκιο, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού επιτρέπει κατοικίδια;
– Είστε έτοιμος-η για παραπάνω τρίχες και σκόνη στο σπίτι; Υπάρχει κάποιος με θέματα αλλεργίας στο σπίτι;
– Υπάρχουν εντάσεις και τσακωμοί στο σπίτι σας; Τέτοιο περιβάλλον μπορεί να στρεσάρει πολύ ένα σκύλο.
– Υπάρχει κάποιος-α (ενήλικος) που θα αναλάβει την καθημερινή βόλτα του σκύλου;
– Έχετε άλλο σκύλο; Αν ναι, είστε σίγουρος-η ότι θα δεχτεί ένα νέο σκύλο; Είναι στειρωμένος ο σκύλος που έχετε; Είναι ενημερωμένα τα ιατρικά του; Έχετε αρκετό χρόνο και αρκετά χρήματα για τον σκύλο που ήδη έχετε;
– Πως έχετε φανταστεί τον σκύλο και τη συμβίωση με τον σκύλο; Είστε άνθρωπος του έξω και της φύσης και της βόλτας και του βουνού ή είστε άνθρωπος του καναπέ;
– Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε νεαρό σκύλο έχετε το χρόνο και την υπομονή που χρειάζεται για να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες του; Χρειάζονται πολλές επαναλήψεις, πέρασαν οι εποχές που χτυπούσε ο κόσμος το κουτάβι με την εφημερίδα αν λέρωνε μέσα.
– Είστε διατεθειμένος-η να δουλέψετε με ένα σκύλο που έχει κάποια θέματα ή θέλετε ένα «εύκολο» σκύλο;
– Υπάρχουν παιδιά στο περιβάλλον; Είναι σημαντικό να αποκτήσετε ένα σκύλο που θα είναι καλός με παιδιά;
– Οι ενήλικοι σκύλοι που δίνονται για υιοθεσία δίνονται στειρωμένοι, πρόσφατα αποπαρασιτωμένοι και με πρόσφατες εξετάσεις και εμβολιασμένοι. Δεν υπάρχει κάποια χρέωση μπορείτε όμως να κάνετε κάποια δωρεά (αν θέλετε) η οποία θα βοηθήσει τον ΣΠΑΖ να βοηθήσει κάποιο επόμενο σκύλο.
Αν υιοθετήσετε ένα κουτάβι είστε υποχρεωμένοι να μην το ζευγαρώσετε και να το στειρώσετε όταν ο κτηνιάτρος που το παρακολουθεί κρίνει.
Ένας σκύλος έχει κάποια πάγια έξοδα, κάποια από αυτά είναι:
Το φαγητό του
Η μηνιαία αποπαρασίτωση
Περιλαίμια, οδηγοί (λουριά), ταυτότητα, σακουλάκια για κακά (πολλά!)
Crate ή πάρκο, κρεβάτι.
Παιχνίδια
Κούρεμα ή μπάνιο
Ετήσιος εμβολιασμός και εξετάσεις
Άλλα έξοδα που μπορεί να προκύψουν είναι:
Μαθήματα με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή (όχι το φίλο μας τον Μπάμπη που διάβασε κάτι στο ίντερνετ και έτυχε να το εφαρμόσει στον δικό του σκύλο και πήγε καλά)
Έκτακτα κτηνιατρικά έξοδα λόγω ατυχήματος ή κάποιας αρρώστιας.
Χρόνος. Το μεγάλο Χ:
– Οι ενήλικοι σκύλοι χρειάζονται ιδανικά 3 βόλτες την ημέρα. Αν ο τρόπος και οι ρυθμοί της ζωής σας δεν τις επιτρέπουν θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 2 μεγάλες και θα πρέπει να βρείτε τρόπο να τους απασχολήσετε για τις υπόλοιπες 23 ώρες της ημέρας. Είναι άδικο να ζητήσουμε από ένα σκύλο να κάθεται 23 μόνος και να μην κάνει ζημιές, να μη γαβγίζει κτλ.
– Τα κουτάβια χρειάζονται τουλάχιστον 4 ή 5 βόλτες, είναι ο μόνος τρόπος να μάθουν την τουαλέτα τους.
– Τα κουτάβια στην ηλικία των 2 με 4 μηνών δαγκώνουν και οι δαγκωνιές τους πονάνε!
– Οι ενήλικοι σκύλοι μπορούν να φάνε 2 φορές την ημέρα, τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερα γεύματα.
– Υπάρχουν σκύλοι με διαφορετικά επίπεδα ενέργειας, άλλοι χρειάζονται μεγαλύτερη βόλτα και εκτόνωση άλλοι ικανοποιούνται με λιγότερη ώρα.
– Ο σκύλος σας κάποια στιγμή θα γεράσει, ίσως χρειαστεί να διαθέσετε περισσότερο χρόνο, ίσως χρειάζεται φάρμακα σε συγκεκριμένες ώρες, ίσως χρειαστεί συχνές επισκέψεις σε κτηνίατρο. Τα γηρατειά φέρνουν άλλα θέματα, πχ άνοια, ακράτεια. Θα έχετε την υπομονή και το χρόνο να αντεπεξέλθετε;
Μη «τσουβαλιάζετε» τις φυλές και τους σκύλους. Πχ ότι μπεζ μεσαίο μέγεθος δεν είναι λαμπραντόρ, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει χαρακτηριστικά της φυλής, ότι άσπρο και μικρό δεν είναι κανίς ή μαλτέζ, ότι μαύρο δεν είναι Βέλγικο λυκόσκυλο, ότι μπεζ μικρό δεν είναι κοκόνι, ότι τρίχρωμο μπιγκλ, ότι με μακριά αυτιά κυνηγόσκυλο, ότι ανοιχτό καφέ Ροδεσιανό κ.ο.κ
– Μη πάρετε απόφαση να υιοθετήσετε βασιζόμενοι σε συναίσθημα ή συναισθηματισμούς ή ακόμα και σε ενθουσιασμό. Σκεφτείτε μακροχρόνια όχι επιπόλαια. Πάντα και παντού θα υπάρχουν σκύλοι σε άσχημη κατάσταση και με ανάγκες, το θέμα είναι να κάνουμε τη ζωή τους κ τη δική μας καλύτερη όχι πιο δύσκολη και σίγουρα όχι για ζουν μόνα ή απομονωμένα σε ένα μπαλκόνι ή μία αυλή.
– Μη φοβηθείτε να δώσετε την ευκαιρία σε ένα ενήλικο ή ακόμα και σε ένα γεροντάκι. Δεν υστερούν σε τίποτα, μαθαίνουν τα πάντα και προσαρμόζονται και δείχνουν κάθε μέρα απέραντη ευγνωμοσύνη.
Μέσω της διαδικασίας υιοθεσίας μας, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς, αυτό που ικανοποιεί τις προσδοκίες σας και ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.
Ο/Η υπεύθυνος/η υιοθεσίας θα σας καθοδηγήσει για να διασφαλίσει ότι η εμπειρία της υιοθεσίας θα αποδειχθεί θετική τόσο για εσάς όσο και για το ζώο συντροφιάς.
Η μακροπρόθεσμη ευημερία των ζώων που φροντίζουμε είναι το κύριο μέλημά μας.
– Δεν κάνουμε έλεγχο στους ανθρώπους, αν αισθανόμαστε ότι πρέπει να ελέγξουμε κάποιον δεν υπάρχει η σχέση η οποία επιθυμούμε και επιδιώκουμε (πολλές επιτυχημένες υιοθεσίες θα σας το επιβεβαιώσουν). Κάνουμε συζήτηση, ενημέρωση, παρέα. Δεν γινόμαστε φορτικοί, γινόμαστε φίλοι.
– Δεν δίνουμε σκύλους για υιοθεσία εκτός Αττικής. Ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει ένα σκύλο από εμάς θα πρέπει να έρθει να τον δει, να τον δούμε και εμείς και να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω. Δεν στέλνουμε σκύλους, πολύ ευχαρίστως να σας στείλουμε λουλούδια και να σας κατευθύνουμε προς τα τοπικά σας σωματεία και τους εθελοντές να βοηθήσετε ένα πλάσμα κοντά σας.
– Δεν δίνουμε σκύλους σε σπίτια όπου υπάρχουν σκύλοι μη στειρωμένοι, χωρίς τσιπ και χωρίς ότι άλλο προβλέπει ο νόμος. Αν δεν έχετε χρήματα να στειρώσετε το ζώο σας σίγουρα δεν θα έχετε χρήματα να φροντίσετε ένα δεύτερο.
– Θα ξοδέψετε χρήματα. Ακόμα και αν έχετε υπόψιν ένα νούμερο να ξέρετε ότι δεν θα είναι αυτό.
. Νομίζετε ότι έχετε ή ότι θα έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο; Δεν θα έχετε, θα τον έχει ο σκύλος.
– Η εκπαίδευση δεν είναι στον αυτόματο, δεν την κάνει άλλος και δεν αφορά μόνο τον σκύλο. Αφορά και τους δύο σας, κάθε μα κάθε μέρα.
– Δεν θα είναι όλα ρόδινα. Θα υπάρχει κάποιος που θα τον/την κακομαθαίνει, κάποιος που χαλάει το πρόγραμμα, τα όρια, κάποιος που δίνει παραπάνω λιχουδιές. Εκτός αν μένετε μόνος-η.
– Ξεχάστε αυθόρμητα Σαββατοκύριακα, ξενύχτια και ύπνους αλλού εκτός αν αυτά συμπεριλαμβάνουν τον σκύλο σας.
– Είχατε ξανά σκύλο, ξέρετε από σκύλους; Ξεχάστε ότι ξέρατε, ένας νέος σκύλος δεν θα είναι σαν αυτόν που είχατε και τα πράγματα δεν θα είναι όπως τα ξέρατε.
– Δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αυτό που περιμένατε. Θα υπάρξουν καλές στιγμές, θα υπάρξουν και κακές στιγμές. Θα κουραστείτε, θα απογοητευτείτε, θα νευριάσετε αλλά θα γελάσετε, θα χαρείτε και θα αγαπήσετε και κυρίως θα αγαπηθείτε.
Η ύπαρξη ενός ζώου συντροφιάς είναι τρομερά θετική εμπειρία, ωστόσο επιφέρει και ευθύνες. Σας παρακαλούμε μην περιμένετε ο σκύλος να προσαρμοστεί από τη μία στιγμή στην άλλη, χρειάζονται μέρες και εβδομάδες προκειμένου να αποβάλει το στρες του καταφυγίου ή της πανσιόν, την ένταση και να καταλάβει ότι είναι πλέον στο σπίτι του. Τις πρώτες ημέρες της κοινής μας συμβίωσης είναι πολύ σημαντικό να του προσφέρουμε χρόνο και σταθερότητα.
Μετά την υιοθεσία του κατοικίδιου ζώου σας:
● είστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την τακτική κτηνιατρική φροντίδα του/της.
● ο σκύλος σας πρέπει να φέρει ταυτότητα (μικροτσίπ βάση νόμου και ταυτότητα που μπαίνει στο περιλαίμιο του κατοικίδιου σας χωρίς να το ενοχλεί).
● πρέπει να του/της παρέχετε θρεπτική τροφή και φρέσκο νερό.
● να βρείτε χρόνο για άσκηση, εκπαίδευση, και παιχνίδι.
● αλλά φυσικά πρέπει να απολαύστε τη νέα σας ζωή με τον νέο αγαπημένο σας σύντροφο.
Ο ΣΠΑΖ δεν διαθέτει καταφύγιο. Οι σκύλοι που προωθούμε για υιοθεσία φιλοξενούνται σε πανσιόν στο Κορωπί και σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στη Γλυφάδα.
Για να κανονίσουμε κάποιο ραντεβού κάνουμε πρώτα μία ή και περισσότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες προσπαθώντας έτσι να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να προτείνουμε κάποιους σκύλους τους οποίου γνωρίζουμε και θεωρούμε ότι ταιριάζουν με τον/την ενδιαφερόμενο.
Πολλοί μας ζητούν να έρθουν στους χώρους αυτούς κατευθείαν και να δουν όλους τους σκύλους μας μαζί και να επιλέξουν. Αυτό δεν είναι δυνατό για διάφορους λόγους, οι πιο σημαντικοί είναι:
Οι σκύλοι στα καταφύγια ή τις πανσιόν έχουν μεγάλη ένταση και στρες. Ένας ή και περισσότεροι ξένοι άνθρωποι στο χώρο τους μπορεί να επιφέρει γαβγίσματα και φωνές συν το γεγονός ότι στους χώρους αυτούς φιλοξενούνται και άλλοι σκύλοι, δεσποζόμενοι πχ. Η πρώτη εικόνα που θα αποκομίσει κάποιος, καλή ή κακή, δεν είναι σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτική.
Μπορείτε να περιηγηθείτε στον ιστότοπο μας και να έρθετε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο υιοθεσίας για να κλείσετε ραντεβού με το τετράποδο των ονείρων σας.
Κάθε στήριξη στο έργο του ΣΠΑΖ είναι ευπρόσδεκτη, καθώς χάρη σε αυτή, το έργο μας γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικό.
● Για οικονομική ενίσχυση δείτε εδώ (link προς δωρεά).
● Για Εικονική υιοθεσία επικοινωνήστε δείτε εδώ (link εικονική υιοθεσία).
● Με εθελοντική εργασία (επικοινωνήστε εδώ………….)
Αν γίνετε μάρτυρας κακοποίησης ζώου, απευθυνθείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλετε το συμβάν. (Υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας. Ισχύει η αρχή της αυτεπάγγελτης δίωξης).
● Στον Δήμο σας, ο οποίος υλοποιεί πρόγραμμα στειρώσεων
● Στην τοπική φιλοζωική οργάνωση
● Σε έναν κτηνίατρο
Όλα μας τα κατοικίδια αξιολογούνται από συνεργαζόμενους κτηνιάτρους. Σε περίπτωση που ένα ζώο έχει κάποιο θέμα υγείας αυτό αναγράφεται στη σελίδα υιοθεσίας του.