Καθώς δεχόμαστε πολλά μηνύματα για γάτες που έχουν χαθεί σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα σύντομο αλλά πρακτικό οδηγό για το τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα που ζει μες το σπίτι σας βγει έξω και χαθεί.

 

Οι γάτες είναι γενικά “δειλά” πλάσματα από τη φύση τους οπότε μόλις βρεθούν σε άγνωστο περιβάλλον παγώνουν και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Σχεδόν ποτέ δεν απομακρύνονται, κρύβονται πολύ καλά και σχεδόν ποτέ δεν βρίσκονται μακριά από όπου χάθηκαν (δεν είναι σαν τους σκύλους που μπορούν να κάνουν δεκάδες χλμ. σε μια μέρα).
Αυτό που έχουν περίσσιο είναι η περιέργεια τους η οποία τους οδηγεί σε επικίνδυνες αταστάσεις.
Αν λοιπόν βρεθείτε σε αυτή τη θέση αυτά μπορείτε να κάνετε:

Ψάξτε αρχικά ακριβώς έξω από το σπίτι σας, στην πυλωτή σας, στον κήπο σας, μέσα στους θάμνους και τις πρασιές. Οι γάτες αντιλαμβάνονται σχεδόν αμέσως ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν και ότι πιο έξυπνο και λόγω του ότι φοβούνται ψάχνουν κατευθείαν να κρυφτούν και συνήθως οι θάμνοι και τα φυτά είναι πρώτη επιλογή.

Μην φωνάζετε και μην ουρλιάζετε φωνάζοντας το όνομά τους, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να την τρομάξετε ακόμα πιο πολύ. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τόνο τον οποίο θα είχατε αν την καλούσατε όσο είσαστε μέσα στο σπίτι.

Σημαντικό. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, οι γάτες είναι πλάσματα που αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα την ώρα που χαράζει και την ώρα που νυχτώνει. Αν ήταν στη φύση αυτές τις ώρες θα έβγαιναν για κυνήγι. Επιλέξτε αυτές τις ώρες για να ψάξετε καθώς αυτές είναι οι ώρες που είναι πιο ενεργές.


Πάρτε κάποια τροφή με εξαιρετικά έντονη μυρωδιά. Μπορεί αυτό να προσελκύσει και άλλες γάτες της γειτονιάς αλλά μέσα σε αυτές μπορεί να είναι και η δική σας. Κουνήστε τη σακούλα, ανοίξτε ένα κονσερβάκι (η σαρδέλα πχ. είναι μια πολύ καλή επιλογή) και αρχίστε να “λιβανίζετε” με τη μυρωδιά καλώντας παράλληλα το όνομα της. Η πείνα τους πολλές φορές είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας.

Βάλτε τη μυρωδιά σας έξω. Οι γάτες έχουν αναπτυγμένη έντονα την αίσθηση της όσφρησης. Πάρτε ένα ρούχο σας ή ένα κουβερτάκι που έχετε χρησιμοποιήσει πρόσφατα και βάλτε το έξω. Η μυρωδιά σας ίσως την προσελκύσει. Ένα άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε έξω την αμμολεκάνη τους. Μια γάτα που έχει ζήσει μες το σπίτι και που έχει μάθει που πηγαίνει για την ανάγκη της θα δυσκολευτεί να βρει νέο χώρο διαφορετικό από ότι έχει μάθει.

Όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται περίεργα αλλά έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικά.

Ενημερώστε τους γείτονες σας ότι χάσατε τη γάτα σας, ειδικά όσους ταΐζουν γάτες στην περιοχή σας. Μπορείτε να βάλετε αφισάκια με τηλέφωνο αναφέροντας οπωσδήποτε την οδό στους κάδους των σκουπιδιών και γενικά σε σημεία που φαίνονται και τα βλέπει κόσμος.

Επιμείνετε, θα βρεθεί.