ΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ; / DOG LOST

Αν χάσετε το κατοικίδιό σας  ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Βγείτε να το ψάξετε το συντομότερο δυνατόν.

2. Ενημερώστε τους γείτονές σας, το τοπικό φιλοζωικό σωματείο ή την ομάδα φιλόζωων εθελοντών, τον κτηνίατρο σας αλλά και άλλους κτηνιάτρους της περιοχής που το χάσατε.

3. Ενημερώστε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που το χάσατε.  Βεβαιωθείτε ότι έγινε καταγραφή στο βιβλίο απολεσθέντων και όχι σε κάποιο χαρτάκι.

4. Αν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αναρτήστε το άμεσα (μη ξεχάσετε τη φωτογραφία):
– στο προφίλ σας
(δημόσια ανάρτηση για να φαίνεται σε όλους)
– στο προφίλ επαφών σας που μένουν, εργάζονται, συχνάζουν ή έχουν φίλους στην περιοχή που το χάσατε, η μπάρα αναζήτησης στο πάνω μέρος της σελίδας του
fb θα σας βοηθήσει να βρείτε βοήθεια τοπικά
– σε σελίδες φιλοζωικών σωματείων ή ομάδων
(https://www.facebook.com/groups/hathikebrethikexarizetai/)

5. Τυπώστε άμεσα αφίσες (μέγεθος Α4) με μεγάλα κόκκινα γράμματα ΧΑΘΗΚΕ πάνω πάνω, με φωτογραφία και περιγραφή του ζώου (όνομα, ράτσα ή ημίαιμο, φύλο, χρώμα, μέγεθος κλπ) την ημερομηνία και τον τόπο που χάθηκε και ένα τηλέφωνό σας. Αν έχει microchip μην αναφέρετε τον αριθμό του (ιδιαίτερα αν είναι καθαρόαιμο). Μόνο εσείς και ο άνθρωπος που το βρήκε πρέπει να το γνωρίζετε.
– Τοιχοκολλήστε την αφίσα σε κολώνες κλπ
– στην περιοχή που το χάσατε
– σε κτηνιατρεία και καταστήματα ειδών ζώων της περιοχής
– σε σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα
– σε στάσεις λεωφορείων, μετρό, φούρνους, σχολεία και όπου αλλού θα τη δουν πολλοί άνθρωποι. Φροντίστε να τις  τσεκάρετε τακτικά.  Μερικές φορές χαλάνε από τον ήλιο ή τη βροχή.  Κάποιες φορές κάποιοι τις ξεκολλάνε.

6. Αν κάποιος βρει το κατοικίδιό σας, κατά πάσα πιθανότητα θα σας ζητήσει να συναντηθείτε μαζί του σε κτηνιατρείο της επιλογής του για να σας το παραδώσει. Θα σας ζητήσει να υπογράψετε μία Δήλωση Παράδοσης και Παραλαβής σκύλου (ή γάτας) σε 3 αντίγραφα (ένα για εκείνον που το βρήκε, ένα για εσάς και ένα για τον κτηνίατρο) οτι σας παρέδωσε το κατοικίδιό σας (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας, στοιχεία ζώου και αριθμό microchip).

– Αν το ζώο σας δεν έχει microchip θα πρέπει να του βάλει ένα ο κτηνίατρος προκειμένου να το παραλάβετε. Ο Νόμος 4039/12 ορίζει οτι ο κηδεμόνας κατοικίδιου είναι υποχρεωμένος να του τοποθετήσει microchip και να το καταχωρήσει στη βάση δεδομένων του υπουργείου. ΜΗΝ επιστρέφετε ζώα εάν δεν τοποθετηθεί microchip είναι η ασφάλειά τους.

– Αν το ζώο σας έχει microchip καταχωρημένο, δείξτε το βιβλιάριο υγείας του όπου αναφέρεται ο αριθμός του στον κτηνίατρο και στον άνθρωπο που το βρήκε.

– Αν το ζώο έχει microchip ΜΗ καταχωρημένο, θα σας ζητηθεί να το καταχωρήσει ο κτηνίατρος επί τόπου.

Να θυμάστε οτι ένα ΜΗ καταχωρημένο microchip ουσιαστικά είναι το ίδιο με το να μη έχει microchip.

Το τοπικό φιλοζωικό σωματείο μπορεί να σας καθοδηγήσει.

Μην ξεχνάτε:Η κακιά στιγμή μπορεί να συμβεί σε όλους. Προστατέψτε τα ζώα σας βάζοντάς τους microchip και καταχωρώντας τα στη Βάση Δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, όπως ορίζει ο Νόμος αλλά και έχοντας ΠΑΝΤΑ στο περιλαίμιο του κονκάρδα με τα στοιχεία σας.