Οι γούνινοι τετράποδοι φίλοι μας, μας προσφέρουν απεριόριστη χαρά και αγάπη. Ωστόσο, απειλούνται και αυτά -όπως και εμείς- από την παχυσαρκία. Κάποια κιλά παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ευημερία των κατοικιδίων μας.

Θυμάστε το ρητό, “μέτρον άριστον”; Ισχύει και για τα κατοικίδια μας. Ενώ οι λιχουδιές θεωρούνται δείγμα αγάπης, η υπερβολική απόλαυση τους μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μελέτη έχει δείξει ότι οι σκύλοι που διατηρούν το ιδανικό σωματικό βάρος ζουν περισσότερο από τους υπέρβαρους σκυλο-φίλους τους. 

Ένας πρώτος μεγάλός κίνδυνος είναι οι λιχουδιές, ιδίως όταν αυτές δίνονται χωρίς όρια. Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ασθενειών όπως διαβήτης και καρδιακές παθήσεις. Κάθε επιπλέον κιλό είναι βέβαιο ότι μειώνει τη διάρκεια ζωής του σκύλου μας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η παχυσαρκία δεν αφορά μόνο την εμφάνισή του. Ένας υπέρβαρος σκύλος θα αντιμετωπίσει δυσκολίες σε βασικές δραστηριότητες όπως στο να ανέβει σκαλοπάτια, να παίξει ή απλά να πάει βόλτα. Το αποτέλεσμα προκαλεί περαιτέρω αδράνεια η οποία στη συνέχεια προκαλεί αύξηση βάρους, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

Με το υπερβολικό βάρος, η πίεση στις αρθρώσεις τους μεγεθύνεται, οδηγώντας σε κινητικά προβλήματα. Όπως βλέπετε, δεν διαφέρουν και τόσο από εμάς. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα υπέρβαρα σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα στη θερμοπληξία, καθώς το επιπλέον λίπος τους λειτουργεί ως μόνωση, παγιδεύοντας τη θερμότητα. Διατηρώντας τα στο ιδανικό τους βάρος μειώνετε τον κίνδυνο να υποφέρουν από μια πληθώρα ασθενειών. Για παράδειγμα, μια πισίνα για σκύλους, μπορεί να προσφέρει μια αναζωογονητική και χαμηλής έντασης άσκηση για τους υπέρβαρους ή και τεμπέληδες σκύλους, οδηγώντας τους σταδιακά σε μια πιο δραστήρια καθημερινότητα. Η άσκηση δεν είναι ωφέλιμη μόνο για το σώμα τους αλλά και για το μυαλό τους. Ένας δραστήριος σκύλος είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης, άγχους ή καταστροφικής συμπεριφοράς. Γυμναστείτε και οι δύο μαζί! Κάθε βήμα που κάνετε για την υγεία τους έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τη δική σας!