Ο Μάρτιος είναι η εποχή που βρέχει γατάκια.

Θα έχετε παρατηρήσει, όσοι ακολουθείτε φιλοζωικές σελίδες, ότι η οθόνη του κινητού σας έχει γεμίσει με εκκλήσεις για νεογέννητα γατάκια. Άλλοι τα βλέπετε ήδη στους κήπους σας, μέσα στις γλάστρες σας ή πάνω στις καρέκλες της βεράντας σας.
Είναι σημαντικό λοιπόν να ξαναπούμε μερικά πράγματα.

 

Δεν παίρνουμε γατάκια από την μαμά τους, μόνο εάν τα βρούμε μέσα σε κούτα ή σε σκουπιδοτενεκέδες τα παίρνουμε γιατί εκεί είναι εμφανές ότι έχει επέμβει ανθρώπινο χέρι και τα έχει απομακρύνει από την μάνα γάτα.
Εάν τα γατάκια που βρούμε είναι κρυμμένα μέσα σε θάμνους ή πρασιές χωρίς την μαμά τους, δεν σημαίνει ότι τα έχει παρατήσει. Ίσως έχει πάει για αναζήτηση φαγητού. Ίσως προσπαθεί να απομακρύνει κάποιον αρσενικό.

Εφόσον θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε, πρέπει να παρατηρήσουμε εάν θα επιστρέψει η μητέρα. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή μέχρι να εξακριβωθεί τι συμβαίνει.
Προσπαθήστε να αποφύγετε βιαστικές κινήσεις, γιατί σε περίπτωση που η μαμά επιστρέψει και δεν τα βρει, την βάζουμε σε κατάσταση σοκ θέτοντας την ψυχική και σωματική υγεία της σε κίνδυνο. Στρεσάρεται υπερβολικά ψάχνοντας τα μωρά της. Πετρώνει το γάλα στους μαστούς της και καταλήγει να ζευγαρώσει ξανά πολύ σύντομα.

Σε περίπτωση που μετά από παρατήρηση δυστυχώς δεν υπάρχει μαμά γάτα και τα μωρά έρθουν στα χέρια σας, θα βρείτε πλέον στο διαδίκτυο πολλές πληροφορίες και συμβουλές για τις ανάγκες και την φροντίδα των μωρών γατιών.