Γατάκια, γατάκια, γατάκια… Το αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων ταϊσμάτων χωρίς στειρώσεις, είναι παντού πολλά γατάκια! Όταν βρίσκετε μωρά γατάκια η πρώτη και μερικές φορές η τελευταία σκέψη των περισσοτέρων είναι να βρείτε ένα φιλοζωικό σωματείο να τα πάρει.

Τα φιλοζωικά σωματεία όμως έχετε υπόψιν ότι αποτελούνται από εθελοντές, gg3 η “φιλοζωική” με την έννοια που έχουν πολλοί στο μυαλό του δεν υπάρχει καθώς δεν αφενός δεν υπάρχει καμία τέτοια κρατική υπηρεσία και αφετέρου είναι ελάχιστοι οι δήμοι οι οποίοι παρέχουν όσα η νομοθεσία τους υποχρεώνει, έστω τις στειρώσεις.

“Φιλοζωική” είμαστε όλοι μας. Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία στο Κορωπί είναι εταιρεία παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών, κάνει συμβάσεις με δήμους ή δέχεται ιδιώτες επί πληρωμή για φιλοξενία ή το κτηνιατρείο.

Αν μπορούσαμε και παίρναμε τα γατάκια ενός μόνο μήνα από το δήμος της Γλυφάδας πχ σίγουρα θα ξεπερνούσαν τα 100 οπότε ίσως τώρα μπορείτε να καταλάβετε κάπως γιατί δεν γίνεται αυτό.

Αυτό που γίνεται είναι συνεργασία. Δική μας και δική σας. Και η δική μας ξεκινάει με λίγες συμβουλές.

Έστω λοιπόν ότι βρίσκετε πολύ μωρά γατάκια… ΜΗ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ να τα πάρετε από το σημείο, εκτός βέβαια αν είναι μέσα σε σκουπιδοτενεκέ ή κλεισμένα/πεταμένα σε σακούλα. gg4 Η μάνα γάτα ίσως μεταφέρει τα γατάκια της για την ασφάλεια τους αρκετές φορές μέχρι να μεγαλώσουν. Και φυσικά δεν θα τα μεταφέρει όλα μαζί, οπότε υπάρχει πιθανότητα να τα έχει αφήσει εκεί που τα βρήκατε με σκοπό να γυρίσει να τα πάρει.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η μάνα γάτα να έχει απομακρυνθεί για να βρει φαγητό, ή να απομακρύνει αρσενικούς γάτους από τα μωρά της. Οπότε, μη τα πάρετε από το σημείο γιατί μετά θα τα ψάχνει. Περιμένετε και παρατηρήστε αν θα επιστρέψει. Μπορεί να λείψει και ολόκληρη μέρα. Μη βιαστείτε να τα πάρετε.

 

Αν παρόλα αυτά τα πάρετε, να ξέρετε ότι ΕΣΕΙΣ θα πρέπει να κάνετε τη δουλειά της μάνας γάτας. Δηλαδή, να τα ταΐζετε (με μπιμπερό και ειδικό γάλα για γατάκια, θα το βρείτε φαρμακεία και πετ σοπ – ΟΧΙ αγελαδινό γάλα γιατί θα πάθουν διάρροια) κάθε 2-3 ώρες και να τα βοηθάτε κάθε φορά που τρώνε να κάνουν τσίσα και κακά. Έχετε το χρόνο, την διάθεση και την υπομονή να το κάνετε αυτό μέχρι να μπορέσουν να τρώνε μόνα τους;
gg6

Πολλά από τα μέλη φιλοζωικών σωματείων αλλά και μεμονωμένοι φιλόζωοι το έχουν κάνει πολλές φορές. Εύκολο δεν είναι, θέλει πολύ χρόνο και υπομονή.

Θα πρέπει όμως να έχετε υπόψιν ότι όσο και να τα φροντίσετε, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μη τα καταφέρουν. Δεν θα φταίτε εσείς. Απλά συμβαίνει συχνά.

Αν τα καταφέρουν θα χρειαστούν αποπαρασίτωση εσωτερική για τυχόν σκουλήκια στο έντερό τους και εξωτερική για ψύλλους οι οποίοι μπορούν να αποβούν μοιραίοι για μικρα γατάκια.

Αν τα καταφέρετε και μεγαλώσουν πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το τι θα γίνουν μετά. Υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ γατάκια που ψάχνουν σπίτι και δυστυχώς αρκετά λιγότερα αυτά που βρίσκουν καλά σπίτια.
Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με προώθηση αγγελιών και φωτογραφίες αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα εμείς. Θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιον χρόνο κάνοντας κοινοποιήσεις.

gg1Τα γατάκια που έχουν μεγαλώσει χωρίς τη μαμά τους δεν ξέρουν πώς να ζήσουν έξω μόνα τους. Αν τα αφήσετε μετά στη τύχη τους τα καταδικάζετε να πεθάνουν. Δεν ξέρουν πώς να βρουν φαγητό, δεν ξέρουν να προφυλαχθούν από τα αυτοκίνητα ή περίεργους ανθρώπους.

Έτσι λοιπόν σκεφθείτε το ΠΟΛΥ σοβαρά πριν πάρετε μωρά γατάκια από το σημείο που τα βρήκατε. Σκεφτείτε την απαίτηση να τα παραδώσετε σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο.

Αν πάλι είστε από τους τυχερούς που ακόμα δεν έχετε πέσει πάνω σε γατάκια,gg8 κάντε μια καλή πράξη, μια δωρεά για να μην πέσετε πάνω… Στειρώστε. Υπάρχουν οικονομικοί κτηνίατροι, υπάρχουν οικονομικές στειρώσεις. Προσπάθησε να βοηθήσεις προσφέροντας έστω μια στείρωση, κάνοντας ότι μπορείς για να μην βρεθούν αυτά και εσύ σε αυτή τη δύσκολη θέση.