Η ομάδα “Φιλόζωοι εθελοντές Εκάλης” (https://www.facebook.com/EcaliStrays) εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα πρέπει γνωρίζετε για το μικροτσίπ.

ΒΑΛΤΕ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ! ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ!

1️⃣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ;

Το μικροτσίπ έχει μέγεθος μικρότερο από κόκκου ρυζιού και το τοποθετεί με σύριγγα ο/η κτηνίατρος στον αριστερό ώμο του ζώου. Δεν χρειάζεται νάρκωση.
Το μικροτσίπ περιέχει μόνον έναν αριθμό με 15 ψηφία. Αυτόν τον αριθμό τον καταχωρίζει ο/η κτηνίατρος στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου (ΥΠΑΑΤ) μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και εκτυπώνει δύο αντίγραφα της καταχώρισης. Το ένα αντίγραφο θα πρέπει να το δώσει ο ιδιοκτήτης στον οικείο Δήμο του και το άλλο το κρατά.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ! Το ζώο σας είναι τώρα τσιπαρισμένο με καταχωρημένα στοιχεία!

2️⃣ ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΖΩΟ ΜΟΥ;

Αυτός/ή που θα βρει το ζώο σας, πρέπει να το πάει σε κτηνίατρο να το σκανάρει για τσιπ. Αν το ζώο σας έχει τσιπ, ο αριθμός του θα φανεί στην οθόνη του σκάνερ. Αν έχετε καταχωρίσει τα στοιχεία σας, βάζοντας τον αριθμό του τσιπ στο σύστημα, ο/η κτηνίατρος θα βρει το τηλέφωνο σας και θα σας ειδοποιήσει αμέσως να παραλάβετε το ζώο σας!

Αν το ζώο σας δεν έχει μικροτσίπ, ή δεν έχετε καταχωρίσει τα στοιχεία σας, ο άνθρωπος που βρήκε το ζώο σας στην καλύτερη περίπτωση θα το φιλοξενήσει, αλλά πιθανότερο είναι να καταλήξει το ζώο σας να υποφέρει σε κάποιο κλουβί ή πάλι στον δρόμο!

Αν είναι ράτσας, μικρόσωμο ή χαριτωμένο δε, κινδυνεύει επιπλέον το ζώο σας να το κρατήσουν, να το δώσουν για υιοθεσία αμέσως ή να το πουλήσουν…

3️⃣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΣΤΑ ΖΩΑ ΜΟΥ;

Ναι! Από τον νόμο 4039/2012 είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση και καταχώριση μικροτσίπ. Το πρόστιμο αν δεν έχει το ζώο σας καταχωρισμένο μικροτσίπ είναι €300 (νόμος 4235/2014)


4️⃣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΑ ΖΩΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΣΙΠ ΑΚΑΤΑΧΩΡΙΣΤΑ;

Είναι πολλοί οι λόγοι…

Α. Αν το ζώο έχει αγοραστεί από pet shop ή εισαγωγέα, έχει ήδη τσιπ. Αν δεν το καταχωρίσει ο ιδιοκτήτης από άγνοια ή αμέλεια, το τσιπ παραμένει αδήλωτο και άρα άχρηστο!

Β. Αν το ζώο έχει υιοθετηθεί από φιλοζωική ομάδα είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη τοποθετηθεί τσιπ. Αν δεν το καταχωρίσει ο ιδιοκτήτης από αμέλεια, το τσιπ παραμένει αδήλωτο και άρα άχρηστο!

Γ. Παλαιότερα, ο τρόπος καταχώρισης ήταν διαφορετικός. Οι κτηνίατροι έστελναν ταχυδρομικά στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και τον αριθμό του μικροτσίπ και γινόταν στον ΠΚΣ η καταχώριση. Πολλά στοιχεία δεν έφτασαν ποτέ στον ΠΚΣ, οπότε όσοι είχαν καταχωρίσει παλαιότερα τα ζώα τους, να δώσουν άμεσα τον αριθμό του μικροτσίπ στον/στην κτηνίατρο τους, για να ελέγξει ότι όντως είναι στο σύστημα το ζώο τους!

Δ. Πριν μερικά χρόνια άλλαξε ο τρόπος καταχώρισης των ζώων και πλέον γίνεται άμεσα και ηλεκτρονικά από τον/την κτηνίατρο μας. Όταν όμως μεταφέρθηκαν τα αρχεία του ΠΚΣ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), χάθηκαν πολλά στοιχεία μικροτσίπ… Καλό είναι να δώσουν όλοι άμεσα τον αριθμό του μικροτσίπ στον/στην κτηνίατρο τους, για να ελέγξει ότι όντως είναι στο σύστημα το ζώο τους!

Ε. Κάποια σκάνερ είναι χαλασμένα και δεν σκανάρουν όλα τα μικροτσίπ και κάποιοι κτηνίατροι από άγνοια, δεν ελέγχουν και τα ιστορικά αρχεία του ΠΚΣ όταν ελέγχουν αν ένα τσιπ είναι καταχωρισμένο

Ζ. Αν δεν μπορούν να μπουν άμεσα στο σύστημα γιατί έχει πέσει, οι κτηνίατροι κάνουν την καταχώριση αργότερα. Κάποιοι όμως από αμέλεια, δεν κάνουν ποτέ την καταχώριση! Ο ιδιοκτήτης φεύγει ήσυχος ότι θα γίνει η καταχώριση αλλά το ζώο μένει αδήλωτο! Γνωρίζουμε αρκετές περιπτώσεις που έχει συμβεί ακριβώς αυτό

Η. Το μικροτσίπ του ζώου μπορεί να είναι καταχωρισμένο σε χώρα του εξωτερικού. ΔΕΝ υπάρχει παγκόσμια βάση δεδομένων για τους αριθμούς των μικροτσίπ των ζώων μας και οι κτηνίατροι στην Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματά άλλων χωρών. Όσοι ζούσαν σε άλλες χώρες θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους και στο ελληνικό σύστημα!


5️⃣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

Δεν μπορεί κάποιος/α που βρήκε ή έκλεψε το ζώο σας, να αλλάξει το μικροτσίπ του ζώου σας από το όνομα σας στο δικό του/της χωρίς την συγκατάθεση σας.

Θα έχετε δει σε αναρτήσεις για συνήθως μικρόσωμα χαριτωμένα σκυλάκια που βρέθηκαν, χωρίς τσιπ ή με ακαταχώριστα τσιπ, πόσα σχόλια τύπου «Το θέεεεελω εγώ» γίνονται και πόσα σχόλια τύπου «αν ενδιαφερόντουσαν οι ιδιοκτήτες ας το είχαν τσιπάρει»…

Το ζώο σας, αν δεν έχει καταχωρισμένο τσιπ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΣΟΒΑΡΑ να το κρατήσουν αυτοί που το βρήκαν, ή να δοθεί για υιοθεσία αμέσως χωρίς να σας ψάξουν! Συμβαίνει δυστυχώς καθημερινά!

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ!

ΒΑΛΤΕ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ!

ΕΛΕΓΞΤΕ, ΣΤΟΝ/ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΣΑΣ, ΟΤΙ ΤΟ ΤΣΙΠ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΑΣ ΣΚΑΝΑΡΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ!

ΕΛΕΓΞΤΕ, ΣΤΟΝ/ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΣΑΣ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!