Ίσως σας φανεί μεγάλο είναι προτιμότερο να το διαβάσετε πριν βρεθείτε μπροστά σε υιοθεσία… βουνό.
Ζούμε σε μια χώρα με αριθμούς αδέσποτων που πλησιάζουν τα 3.000.000. Είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεις ή να υιοθετήσεις ένα σκύλο ή ακόμα και να αγοράσεις.
Εμείς εδώ στον ΣΠΑΖ το βλέπουμε λίγο διαφορετικά και σας παραθέτουμε κάποια ερωτήματα τα οποία μπορείτε να κάνετε εσείς στον εαυτό σας πριν επικοινωνήσετε μαζί μας.
Η υιοθεσία δεν είναι υποχρεωτική όταν όμως αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα σκύλο έχεις την υποχρέωση να διαβάσεις, να ακούσεις και να μάθεις τι υποχρεώσεις έχεις και τι ανάγκες έχει εκείνος.

Ερωτήσεις προς όλους:Το πιο βασικό. Γιατί θέλετε σκύλο;

Είστε έτοιμος-η να διαμορφώσετε το χρόνο σας διαφορετικά απ’ ότι μέχρι τώρα; Το ωράρια σας (κοινωνικά, εργασία) επιτρέπουν την απόκτηση ενός σκύλου;

Έχετε σκεφτεί τι θα γίνει με τον σκύλο αν θέλετε να πάτε διακοπές ή χρειαστεί να φύγετε κάποιες ημέρες;

Ζείτε μόνος-η; Οι υπόλοιποι στο σπίτι είναι σύμφωνοι με την απόκτηση σκύλου; Αν ενοικιάζετε, ο ιδιοκτήτης επιτρέπει κατοικίδια;

Είστε έτοιμος-η για παραπάνω τρίχες και σκόνη στο σπίτι; Υπάρχει κάποιος με θέματα αλλεργίας στο σπίτι;

Υπάρχουν εντάσεις και τσακωμοί στο σπίτι σας; Τέτοιο περιβάλλον μπορεί να στρεσάρει πολύ ένα σκύλο.

Υπάρχει κάποιος-α (ενήλικος) που θα αναλάβει την καθημερινή βόλτα του σκύλου;

Έχετε άλλο σκύλο; Αν ναι, είστε σίγουρος-η ότι θα δεχτεί ένα νέο σκύλο; Είναι στειρωμένος ο σκύλος που έχετε; Είναι ενημερωμένα τα ιατρικά του; Έχετε αρκετό χρόνο για εκείνον;


Άλλες ερωτήσεις:

Πως έχετε φανταστεί τον σκύλο και τη συμβίωση με τον σκύλο; Είστε άνθρωπος του έξω και της φύσης και της βόλτας και του βουνού ή είστε άνθρωπος του καναπέ;

Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε νεαρό σκύλο έχετε το χρόνο και την υπομονή που χρειάζεται για να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες του; Χρειάζονται πολλές επαναλήψεις, πέρασαν οι εποχές που χτυπούσε ο κόσμος το κουτάβι με την εφημερίδα αν λέρωνε μέσα.

Είστε διατεθειμένος-η να δουλέψετε με ένα σκύλο που έχει κάποια θέματα ή θέλετε ένα «εύκολο» σκύλο;

Υπάρχουν παιδιά στο περιβάλλον; Είναι σημαντικό να αποκτήσετε ένα σκύλο που θα είναι καλός με παιδιά;
Έξοδα:

Οι ενήλικοι σκύλοι που δίνονται για υιοθεσία δίνονται στειρωμένοι, πρόσφατα αποπαρασιτωμένοι και με πρόσφατες εξετάσεις και εμβολιασμένοι. Δεν υπάρχει κάποια χρέωση μπορείτε όμως να κάνετε κάποια δωρεά (αν θέλετε) η οποία θα βοηθήσει τον ΣΠΑΖ να βοηθήσει κάποιο επόμενο σκύλο.

Αν υιοθετήσετε ένα κουτάβι είστε υποχρεωμένοι να το στειρώσετε περίπου στο έτος.

Ένας σκύλος έχει κάποια πάγια έξοδα, κάποια από αυτά είναι:
Το φαγητό του
Η μηνιαία αποπαρασίτωση
Περιλαίμια, οδηγοί (λουριά), ταυτότητα, σακουλάκια για κακά (πολλά!)
Crate ή πάρκο, κρεβάτι
Παιχνίδια
Κούρεμα ή μπάνιο
Ετήσιος εμβολιασμός και εξετάσεις
Άλλα έξοδα που μπορεί να προκύψουν είναι:

Μαθήματα με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή (όχι το φίλο μας τον Μπάμπη που διάβασε στο ίντερνετ)

Κτηνιατρικά έξοδα λόγω ατυχήματος

Χρόνος. Το μεγάλο Χ:

Οι ενήλικοι σκύλοι χρειάζονται ιδανικά 3 βόλτες την ημέρα. Αν ο τρόπος και οι ρυθμοί της ζωής σας δεν τις επιτρέπουν θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 2 μεγάλες και θα πρέπει να βρείτε τρόπο να τους απασχολήσετε για τις υπόλοιπες 23 ώρες της ημέρας. Είναι άδικο να ζητήσουμε από ένα σκύλο να κάθεται 23 μόνος και να μην κάνει ζημιές, να μη γαβγίζει κτλ.

Τα κουτάβια χρειάζονται τουλάχιστον 4 ή 5 βόλτες, είναι ο μόνος τρόπος να μάθουν την τουαλέτα τους.

Τα κουτάβια στην ηλικία των 2 με 4 μηνών δαγκώνουν και οι δαγκωνιές τους πονάνε!

Οι ενήλικοι σκύλοι μπορούν να φάνε 2 φορές την ημέρα, τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερα γεύματα.

Υπάρχουν σκύλοι με διαφορετικά επίπεδα ενέργειας, άλλοι χρειάζονται μεγαλύτερη βόλτα και εκτόνωση άλλοι ικανοποιούνται με λιγότερη ώρα.

Ο σκύλος σας κάποια στιγμή θα γεράσει, ίσως χρειαστεί να διαθέσετε περισσότερο χρόνο, ίσως χρειάζεται φάρμακα σε συγκεκριμένες ώρες, ίσως χρειαστεί συχνές επισκέψεις σε κτηνίατρο. Τα γηρατειά φέρνουν άλλα θέματα, πχ άνοια, ακράτεια. Θα έχετε την υπομονή και το χρόνο να αντεπεξέλθετε;

Άλλες πληροφορίες:

Μη «τσουβαλιάζετε» τις φυλές και τους σκύλους. Πχ ότι μπεζ μεσαίο μέγεθος δεν είναι λαμπραντόρ, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει χαρακτηριστικά της φυλής, ότι άσπρο και μικρό δεν είναι κανίς ή μαλτέζ, ότι μαύρο δεν είναι Βέλγικο λυκόσκυλο, ότι μπεζ μικρό δεν είναι κοκόνι, ότι τρίχρωμο μπιγκλ, ότι με μακριά αυτιά κυνηγόσκυλο, ότι ανοιχτό καφέ Ροδεσιανό κ.ο.κ

Μη πάρετε απόφαση να υιοθετήσετε βασιζόμενοι σε συναίσθημα ή συναισθηματισμούς ή ακόμα και σε ενθουσιασμό. Σκεφτείτε μακροχρόνια όχι επιπόλαια. Πάντα και παντού θα υπάρχουν σκύλοι σε άσχημη κατάσταση και με ανάγκες, το θέμα είναι να κάνουμε τη ζωή τους κ τη δική μας καλύτερη όχι πιο δύσκολη και σίγουρα όχι για ζουν μόνα ή απομονωμένα σε ένα μπαλκόνι ή μία αυλή.

Μη φοβηθείτε να δώσετε την ευκαιρία σε ένα ενήλικο ή ακόμα και σε ένα γεροντάκι. Δεν υστερούν σε τίποτα, μαθαίνουν τα πάντα και προσαρμόζονται και δείχνουν κάθε μέρα απέραντη ευγνωμοσύνη.

7 ακόμα πράγματα

 1. Θα ξοδέψετε χρήματα. Ακόμα και αν έχετε υπόψιν ένα νούμερο να ξέρετε ότι δεν θα είναι αυτό.
 2. Νομίζετε ότι έχετε ή ότι θα έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο; Δεν θα έχετε, θα τον έχει ο σκύλος.
 3. Η εκπαίδευση δεν είναι στον αυτόματο, δεν την κάνει άλλος και δεν αφορά μόνο τον σκύλο. Αφορά και τους δύο σας, κάθε μα κάθε μέρα.
 4. Δεν θα είναι όλα ρόδινα. Θα υπάρχει κάποιος που θα τον/την κακομαθαίνει, κάποιος που χαλάει το πρόγραμμα, τα όρια, κάποιος που δίνει παραπάνω λιχουδιές. Εκτός αν μένετε μόνος-η.
 5. Ξεχάστε αυθόρμητα Σαββατοκύριακα, ξενύχτια και ύπνους αλλού.
 6. Είχατε ξανά σκύλο, ξέρετε από σκύλους; Ξεχάστε ότι ξέρατε, ένας νέος σκύλος δεν θα είναι σαν αυτόν που είχατε και τα πράγματα δεν θα είναι όπως τα ξέρατε.
 7. Δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αυτό που περιμένατε. Θα υπάρξουν καλές στιγμές, θα υπάρξουν και κακές στιγμές. Θα κουραστείτε, θα απογοητευτείτε, θα νευριάσετε αλλά θα γελάσετε, θα χαρείτε και θα αγαπήσετε και κυρίως θα αγαπηθείτε.


  Περί ΣΠΑΖ.

  Τέλος, σε ότι αφορά τις υιοθεσίες που κάνει ο ΣΠΑΖ σας παρακαλούμε έχετε υπόψιν τα εξής:
 • Δεν κάνουμε έλεγχο στους ανθρώπους, αν αισθανόμαστε ότι πρέπει να ελέγξουμε κάποιον δεν υπάρχει η σχέση η οποία επιθυμούμε και επιδιώκουμε (πολλές επιτυχημένες υιοθεσίες θα σας το επιβεβαιώσουν). Κάνουμε συζήτηση, ενημέρωση, παρέα. Δεν γινόμαστε φορτικοί, γινόμαστε φίλοι.
 • Δεν δίνουμε σκύλους για υιοθεσία εκτός Αττικής. Ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει ένα σκύλο από εμάς θα πρέπει να έρθει να τον δει, να τον δούμε και εμείς και να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω. Δεν στέλνουμε σκύλους, πολύ ευχαρίστως να σας στείλουμε λουλούδια και να σας κατευθύνουμε προς τα τοπικά σας σωματεία και τους εθελοντές να βοηθήσετε ένα πλάσμα κοντά σας.
 • Δεν δίνουμε σκύλους σε σπίτια όπου υπάρχουν σκύλοι μη στειρωμένοι, χωρίς τσιπ και χωρίς ότι άλλο προβλέπει ο νόμος. Αν δεν έχετε χρήματα να στειρώσετε το ζώο σας σίγουρα δεν θα έχετε χρήματα να φροντίσετε ένα δεύτερο.