Η ιστορία ενός Τσοπάνη.one

Μέσα προς τέλη Μαρτίου εθελόντρια του ΣΠΑΖ περνώντας τυχαία από ερημική περιοχή κοντά στα Καλύβια Αττικής “έπεσε” πάνω σε ένα πλάσμα το οποίο λες και εμφανίστηκε μπροστά της ζητώντας βοήθεια.
Το πλάσμα αυτό καθότι διωγμένο και κυνηγημένο δεν ήξερε πως να δεχτεί τη βοήθεια.

Λίγες ημέρες αργότερα και μετά από πολύ σκέψη, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις παλεύει η λογική με την καρδιά, με τη λογική λέει “έχουμε αναλάβει πολλά ζώα, είναι τεράστια τα μηνιαία έξοδα” ενώ η καρδιά ουρλιάζει, όχι απλά φωνάζει, “πάρτον και θα τη βρούμε την άκρη” κανονίστηκε η διάσωσή του.
The Shepherd (video)
Είχαμε στα χέρια μας έναν ήρεμο, ευγενικό γίγαντα. Δεν ξέρουμε τι ήταν πιο μεγάλο τελικά… Το σώμα του ή η καρδιά του.
two-tile

Ενώ προσπαθούσαμε να το βρούμε ένα όνομα αντάξιο του χαρακτήρα και της ομορφιάς που κρυβόταν κάτω από το πληγωμένο από την ψώρα και τους χιλιάδες ψύλλους και τσιμπούρια κορμί του, ο Τσοπάνης έτρωγε και απολάμβανε την ησυχία της πανσιόν στην οποία μεταφέρθηκε.

Όλα τα πονεμένα και πληγωμένα ζώα, όλα τα κυνηγημένα, μόλις αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια κοιμούνται. Μπορεί να κοιμούνται μέρες ατελείωτες καθώς η ζωή, αν μπορεί να χαρακτηριστεί ζωή εκεί έξω, είναι δύσκολη. Είναι επικίνδυνη και άπονη. Πολλές φορές φτάνει σε τέτοιο σημείο που πονάει. Και σωματικά και ψυχολογικά.

Ο Τσοπάνης μετά από λίγες μέρες μας εμπιστεύτηκε και άρχισε να χαίρεται όταν πηγαίναμε να τον δούμε. Μεταξύ μας, δεν ξέρουμε αν χαιρόταν για εμάς ή για τις τεράστιες ποσότητες φαγητού που του πηγαίναμε προσπαθώντας να του δώσουμε πίσω κάποια από τα 10+ κιλά που του έλειπαν…

Αφού λοιπόν γίναμε φίλοι, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να πάμε στον κτηνίατρο για να δούμε τι έχει.
four-tile

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το πόσο λίγος χρόνος χρειάζεται ένα ζώο να εμπιστευτεί.

Αυτό μέχρι και σήμερα βέβαια δεν ξέρουμε αν είναι καλό ή κακό. Δεν θα το ξέρουμε και αύριο και μεθαύριο… Ο Τσοπάνης που δεν ήξερε τι είναι (καλός) άνθρωπος, που δεν ήξερε τι είναι περιλαίμιο και οδηγός, που δεν ήξερε τι είναι αυτοκίνητο, σε ένα απόγευμα τα έκανε όλα αυτά μαζί και μπήκε περπατώντας στο κτηνιατρείο με όση περηφάνια του είχε απομείνει.

Οι εξετάσεις του παραδόξως έδειξαν μόνο ερλίχεια. Για έναν σκύλο στο μέγεθός του όμως αυτό σήμαινε πολλά κουτιά βιμπραμυσίν.

Όσο περνούσε ο καιρός ο Τσοπάνης ξεδίπλωνε τον υπέροχο χαρακτήρα του. Πήγαμε να τον δούμε το Πάσχα και βρήκαμε ένα αγόρι με το κεφάλι ψηλά να ανεμίζει την φουντωτή πλέον ουρά του την ώρα που “τσιμπούσε” τα μεζεδάκια του…
ea1-horz
Μας ήταν αρκετά δύσκολο να βάλουμε στο μυαλό μας το πριν και το τώρα. Στα τέλη Μαρτίου ήταν ένα πλάσμα γεμάτο πληγές και πόνο και τώρα μας κοιτούσε ένα χαρούμενο πλάσμα.

Τις επόμενες ημέρες πήγε σε ειδική κτηνίατρο για τα μάτια του καθώς μας φάνηκαν λίγο… ταλαιπωρημένα, μας διαβεβαίωσε όμως ότι δεν έχουν κάτι.
eyes1-horz
Είμαστε σίγουρες ότι χάρηκε που τον εξέτασε καθώς δεν χρειάστηκε καν να σκύψει! Είχε μπει στο αμάξι χαρούμενος, απόλαυσε τη διαδρομή και περπάτησε χαρωπός στους δρόμους του Παγκρατίου. Η αλήθεια είναι ότι μας θύμισε λίγο την ταινία με τις δίδυμες που πάνε στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά… επίσης μας θύμισε να μην καταδικάζουμε τα ζώα. Το τι πέρασαν και το τι έζησαν δεν έχει καμία σχέση με το τι είναι ή το τι μπορούν να γίνουν αρκεί να βρεθεί κάποιος να τους δώσει μια ευκαιρία…

Τώρα τελειώνοντας ο Μάης ο Τσοπάνης κλείνει δύο μήνες κοντά μας. Χρειάστηκε κάτι παραπάνω από ένας για να γίνει καλά. Είναι ένας σκύλος ήρεμος, πράος, που δεν ζητά πολλά. Τα μάτια του είναι γεμάτα ευγνωμοσύνη. Τα 40 του κιλά πιστέψτε μας δεν πιάνουν καθόλου χώρο πουθενά.
feet1-horz

Είναι ένας σκύλος που μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα, μπορεί να περπατήσει δίπλα μας, μπορεί να αγαπήσει. Ο Τσοπάνης μπορεί να πάει σπίτι του…

Εδώ μπορείτε να δείτε όλη την ιστορία του σε βίντεο
https://youtu.be/y4u7XsUdQ40

Τα έξοδα του Τσοπάνη έχουν σχεδόν καλυφθεί, αφήνοντας κάποια άλλα να πάνε λίγο πιο πίσω…

Αν θέλετε να βοηθήσετε τον ΣΠΑΖ να βοηθήσει και άλλα ζώα αν τον Τσοπάνη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό μας:

Alpha Bank
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
Αρ.Λογ.389 0023 2000 0231
IBAN GR84 0140 3890 389002320000231
SWIFT CRBAGRAAXXX
Αν κάνετε κατάθεση παρακαλούμε ενημερώστε μας για να σας στείλουμε την απόδειξή σας.

ή το Paypal info@spazgreece.gr