Όταν κοιτάζω τη Φρόσω, έρχεται στο μυαλό μου μια εικόνα από τις αρχές της γνωριμίας μας στη πανσιόν που φιλοξενήθηκε όταν διασώθηκε: εγώ προσπαθώ να την πλησιάσω δίνοντάς της λιχουδιές και εκείνη να μου γυρίζει την πλάτη.

Ήταν ένα σήμα ηρεμίας, μια ένδειξη διάθεσης για αποφυγή καυγά και ενα τεστ της αποφασιστικότητάς μου να την δεχθώ όπως είναι.

Είχα ενημερωθεί ότι επρόκειτο για ένα ιδιαίτερο και ικανό σκυλί, που είχε δυσκολέψει τις εθελόντριες του ΣΠΑΖ, για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να καταφέρουν να το περιορίσουν σε κλουβί προκειμένου να το φροντίσουν και να του βρουν ένα σπίτι.

Ακολούθησα τις οδηγίες που μου δόθηκαν γιατί ήθελα πολύ να έρθει στο σπίτι μας και να της δώσουμε την φροντίδα που της είχε λείψει. Πήγαινα 1-2 φόρες την εβδομάδα στο Κορωπί για να περάσω λίγο χρόνο μαζί της. Τότε είχα και το Βικτωράκο, το υπερήλικο σκυλί μου και υπήρχε η επιπλέον αγωνία πως θα τα πήγαιναν μεταξύ τους.

Με είχε συγκινήσει η ιστορία της Φρόσως, σε σημείο να την σκέφτομαι πολύ πριν τη συναντήσω. Την είχαν εγκαταλείψει στο βουνό, έζησε εκεί αρκετούς μήνες τρώγοντας σκουπίδια και κατάφερε να επιβιώσει παρά τις δύσκολες συνθήκες! Θυμάμαι τη φράση, ‘τώρα που έμαθε να ξαναεμπιστεύεται τους ανθρώπους δώστε της μια δεύτερη ευκαιρία’.

Η προσαρμογή των δύο σκύλων ήταν πολύ εύκολη, για την ακρίβεια δεν ασχολήθηκε ο ένας με τον άλλο, αλλά και δεν μάλωσαν ποτέ, γιατί κρατήθηκαν οι ισορροπίες από μένα και την οικογένεια μου η οποία επεκτάθηκε με τον ερχομό της Φρόσως στις 31/12/22. Το καλύτερο δώρο από τον Αη Βασίλη είπαμε με την κόρη μου!

Είχε ένα άγχος αποχωρισμού τους πρώτους μήνες, το οποίο ξεπεράστηκε με λίγα μαθήματα και τώρα μένει πολλές ώρες μόνη της.

Όσο περνάει ο καιρός, αισθανόμαστε τεράστια ευγνωμοσύνη και τύχη που βρέθηκε η Φρόσω στο σπίτι μας. Η ευκολία της να μάθει νέες συνήθειες, η δεκτικότητά της στο πρόγραμμά μου, η προσαρμοστικότητά της με την ιδιόρρυθμη γάτα μας την οποία απλά απόφευγε για έναν ολόκληρο χρόνο για να φθάσουν τώρα στο σημείο να την υποδέχεται όταν γυρίζουμε από βόλτες.

Έμαθα ότι τα ενήλικα σκυλιά είναι πιο εύκολα στη συμβίωση, δεν απαιτούν μεγάλο χρόνο προσαρμογής ούτε και ειδική φροντίδα. Η Φρόσω ποτέ δεν λέρωσε, ποτέ δεν ζήτησε κάτι παραπάνω από όσα μπορέσαμε να της δώσουμε και πάντα στέκεται υπομονετικά στο στρυμωγμένο πρόγραμμα μας.

Το μέγεθός της, που στην αρχή φάνηκε μεγάλο, ποτέ δεν ήταν πρόβλημα, παρά μόνο στα αεροπλάνα…..που επιτρέπουν να ταξιδέψει μόνο ως αποσκευή…..έλεος!!!!

Είναι τόσο βολική, συνεργάσιμη, ήρεμη και αθόρυβη!

Συνήθισε γρήγορα τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, παρά το αρχικό της άγχος, ήταν δεκτική και προσαρμοστική στο πρώτο της ταξίδι με καράβι και ευχαριστημένη σε όλα τα δωμάτια των διακοπών μας.

Η Φρόσω είναι πολύ σημαντική στην οικογένειά μας και ευχαριστούμε για την ευκαιρία να την γνωρίσουμε και να την αποκτήσουμε.

Σχετικά άρθρα